Ijsberen op de noordpoolMaandag stond er plots een iglo in de klas. Daarin konden we bouwen met ijsblokken, winterkleren aantrekken, ons verwarmen aan het kampvuur en ook een visje vangen. Ook mochten de kleuters spelen met een winterlandschap en allerlei pooldieren.

We bekeken de aardbol en leerden waar de noordpool ligt. Daarna mochten we de aarde proberen schilderen door in een ronde kleine stukjes “land” te tekenen met potlood.  
Bovenaan onze aardbol kwam een ijsbeer, die we schilderden, een iglo die we knipten en plakten en een Eskimo (Inuit) die we kleurden. De witte figuurtjes mochten zelf een Eskimo tekenen, ze kregen enkel een foto van hun hoofd. De gekleurde figuurtjes gingen aan de slag met een vooraf gedrukte Eskimo en prikten een klein rondje uit voor het gezicht.
Om de collage helemaal af te maken mochten de witte figuurtjes nog woordjes proberen na schrijven en na stempelen.

We namen de letters van het woord “Iglo” onder de loep en tekenden ze heel groot op een blad dan mochten de kleuters de letters opvullen met kleine blauwe papiertjes. De letters kleefden we op onze echte iglo in de klas.

Donderdag deden we allerlei proefjes met ijs! De kleuters kregen elk een ijsblokje. Brrr.. wat koud! Even later was het ijsblokje verdwenen. Hoe kan dat?
Er zat ook speelgoed vast in het ijs. Hoe zouden we het speelgoed er uit krijgen? De ijsblok laten vallen? Het bakje ijs op de chauffage plaatsen? We warmden ook wat water op in de waterkoker. Met succes! Als laatste mochten we allemaal een ijsblokje laten smelten op onze tong.
In de namiddag speelden we met een bak vol ijs. De durvers deden het met blote handen, andere kleuters gingen al snel hun handschoenen halen. 

Vrijdag was het ijs helemaal gesmolten en speelden de kinderen nog wat in het overgebleven water.
Volgende week is de zuidpool aan de beurt en krijgt onze collage nog meer vorm! ;-) 
Fotograafje van de week: Emmanuel